Zijn we klaar voor de Metaverse?

door Maurits Hagemans
1,2K views
Elke tijd heeft zo zijn eigen innovaties. Vroeger de intrede van het internet, de overgang van analoog naar digitaal en van mobiele telefoon naar smartphone. Nu de opkomst van de Metaverse. Foto: Steve Jurvetson (via Flickr, rechtenvrij)

De Metaverse: een digitale virtuele 3D-omgeving die samensmelt met onze dagelijkse realiteit. Maar zijn we daar klaar voor? Maurits Hagemans (PXL Bouw & Industrie) meent stilaan van wel, al zijn er nog wel enkele issues.

Meta

VR en AR: u zal er ongetwijfeld over gelezen en/of gehoord hebben, of het misschien zelfs al wel eens ervaren hebben. De technieken van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) zijn al een aantal decennia oud, maar ze zijn nog niet eerder op zo’n grote schaal omarmd als de laatste jaren. En dat simpelweg omdat de rekenkracht er inmiddels geschikt voor is.

De naamswijziging van Facebook naar Meta was een verdere katalysator. Toen die naamswijziging aangekondigd werd, gebeurde er nogal wat in ‘Techland’; een enorm aantal bedrijven begon massaal te investeren in het ‘idee’ van de Metaverse. Meta is een verwijzing naar Metaverse, een digitale virtuele 3D-omgeving die samensmelt met onze dagelijkse realiteit. De naam Metaverse vindt zijn oorsprong in het boek Snow Crash van Neal Stephenson. Een boek uit 1992. Intussen dertig jaar oud dus.

Recent, op 11 oktober, presenteerde Meta zijn nieuwe headset en kondigde het bedrijf een samenwerking aan met grote bedrijven als Microsoft, Adobe, Zoom en Accenture. Een aankondiging waarmee de focus de komende periode nóg meer zal liggen op bedrijfs- en zakelijke toepassingen.

Elke tijd zijn eigen innovaties

Maar, hoor ik u al denken: is die Metaverse niet volstrekt overbodig? Wat hebben we daaraan? Wel, laat ik even aanstippen dat wij al eerder op dit soort punten hebben gestaan. Denk aan de intrede van het internet, de mobiele telefoon en zijn evolutie naar de smartphone. Inmiddels hebben we een volledige computer in onze broekzak met rekenkracht die 20 jaar geleden ondenkbaar leek. Datzelfde sentiment was ons toen ook niet vreemd. ‘Als ik onderweg ben, spreken ze maar iets in op het antwoordapparaat’. En hoe we het daarvoor – analoog – deden, dat was toch ook al prima in orde?

Open standaarden

De realiteit heeft ons ingehaald. Is een 3D virtuele wereld die samensmelt met de realiteit dan het volgende? Misschien wel… Wanneer de VR- en AR-brillen het formaat krijgen van een gewone leesbril, dan is dat zeer aannemelijk. De rekenkracht is er en onze 5G-netwerken staan klaar om deze enorme data-uitwisseling aan te kunnen.

Er is alleen één aspect dat deze ontwikkeling tot een ogenschijnlijke ramp kan maken. De kracht van het internet was namelijk de ‘open standard’-benadering, opgepakt door onderzoekslabs, universiteiten en onafhankelijke technologen en instituten. Hoe? Door informatie te delen, door samenwerking aan projecten en ideeën te stimuleren. Iedereen die zin had om een website te publiceren, kon dat met eenvoudige middelen doen. Van hobbyisten tot multinationals: ze vonden allemaal hun weg naar ‘het internet’, dat inmiddels geëvolueerd is tot wat het nu is. Bereikbaar met elke device en browser.

Digital twin

Momenteel staan we aan de vooravond van de ontwikkeling van het virtuele 3D-equivalent. Internet dat visueel in VR of AR te ervaren valt. De voorbereidingen lijken volop in progress. In een ijl tempo creëren we een digital twin – een digitale tweeling -van onze realiteit. 3D-design en gerelateerde beroepen zijn booming business. Onze volledige wereld in een virtuele equivalent lijkt dus maar een kwestie van tijd.

Wat als…?

Maar wat als we straks voor elke beweging die we maken, elke omgeving die we bezoeken en elk digitaal item garant moeten staan met onze creditcard of met een digitaal token? Geven wij onszelf dan niet volledig uit handen aan de gerelateerde commerciële bedrijven? Of biedt de analogie met het eerdere internet ons juist een verstandige oplossing? Het gebruik van open standaarden zal noodzakelijk zijn, willen we toekomstige monopolies voorkomen.

Zijn we dus echt klaar voor de Metaverse? Ja, technisch meer en meer. Als we nu ook nog een passend antwoord bieden op de legitieme vragen over cybersecurity, privacy en toegankelijkheid, dan staat niets de Metaverse-toekomst in de weg…

Contact: maurits.hagemans@pxl.be

Op 9 november 2022 organiseerden Hogeschool PXL en UHasselt samen de Science Pub ‘The Reality/Virtuality Continuum (for Future Life & Work)’. De video-opname daarvan vind je hier.

Aanbevolen berichten