Onderzoeker van de maand (75): Tom Wollaert

door Frank Joosten
1,K views
Tom Wollaert, onderzoeker bij PXL Music-Research.

Onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ biedt elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een jack of all trades. Virtuele muziekbeleving, de perfecte Belgische friet, programmeren en houtbewerking in één persoon verenigd? Het kan, en wel bij Tom Wollaert, onderzoeker aan het expertisecentrum PXL Music-Research.

Naam: Tom Wollaert

Leeftijd: 31 jaar

Getrouwd? Kinderen? Ik woon samen met mijn vriendin in Antwerpen. We hebben geen kinderen, maar hebben wel een ongelooflijk aanhankelijke kat, Billybob.

Onderzoeksdomein(en): Binnen PXL Music-Research werk ik op het pas gelanceerde TETRA-onderzoeksproject ‘Virtuele muziekbeleving in de metaverse’.

Virtuele concerten zitten namelijk in de lift sinds de start van COVID, maar de focus ligt gek genoeg niet bij de geluidsbeleving. Er is nood aan duidelijkheid over de mogelijkheden en limieten van bestaande en opkomende technologieën. Tegelijkertijd willen we creatieve toepassingen creëren die verder gaan dan een virtuele kopie van de klassieke concertzalen. Daarvoor maken we gebruik van state-of-the-arttechnologie, zoals immersive audio en spatialisatie, VR- en AR-technologie, motion en volumetric capture en veel meer. The virtual sky is the limit!

Onze partner in dit onderzoek is Howest DAE: zij verzorgen het visuele aspect van dit virtuele avontuur. Tegelijkertijd bouwen we ook verder op een partnerproject binnen PXL-Music – Immersive Studio – waar toonaangevend onderzoek gebeurt naar alle vormen van 3D-audio. Het eindresultaat van het project is duidelijk: een kwalitatieve, creatieve, immersieve, completere virtuele muziekervaring.

Jouw passie(s)? Mijn onderzoeksdomein wordt thuis uitgebreid met een dossier nauw aan mijn hart, namelijk hoe ik de perfecte Belgische friet maak. Een selectie van de momenteel lopende onderzoeken: wat is de beste frietaardappel? gebruik ik best olie of vet (en welke)? de impact van temperaturen en baktijd? hoe lang rusten tussen bakbeurten? enz. Misschien een TETRA-project starten in samenwerking met PXL-Catering?

Verder ben ik vaak bezig met zelfactualisering. Hoe kan ik mijzelf verbeteren en beter begrijpen? Hoe verrijk ik mijn leven zolang het duurt? Ik volg graag mijn interesses en leer zo de meest uiteenlopende vaardigheden: geluidsrestauratie, houtbewerking, software programmeren, koken enz. Jack of all trades, master of some?

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Mijn grootvader langs mijn moeders kant is iets meer dan een jaar geleden overleden. Zijn leven was een product van zijn tijd en voelt als een andere wereld: zijn geboortedorp Oorderen bestaat al meer dan 50 jaar niet meer, hij heeft als kind de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en hij heeft nooit de kans gekregen om in het hoger onderwijs te studeren.

Zijn persoonlijkheid was dichter bij huis: een zachtaardige man die altijd deed wat hij kon om je te ondersteunen zonder oordeel. Hij was een vertrouwenspersoon en een onwaarschijnlijk positief vaderfiguur. Hij werkte hard om ergens zijn plaats te verdienen en zocht bij iedereen een raakvlak zodat hij er een band mee kon scheppen. Voor mij is dat niet alleen een held, maar ook een inspiratie.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Zoals veel van mijn collega’s urenlang kunnen praten over de meest obscure muziek, kan ik dat over eten. Daarom richt ik graag mijn aandacht op de iets meer underground selectie bij PXL-Catering. Geen vidé of pasta voor mij, wel een overheerlijke kom verse soep. Gezond, lekker én een goeie bron van warmte nu de winter dichterbij komt.

Contact: tom.wollaert@pxl.be

Aanbevolen berichten