20 miljard apparaten schreeuwen om internetinstallateurs

door Patrick Hilven
2,3K views
Tegen 2020 zullen wereldwijd meer dan 20 miljard apparaten via het internet met elkaar verbonden zijn. Foto: Bryant Electric Service

Hogeschool PXL en bedrijven slaan handen in elkaar voor nieuwe opleiding Internet of Things

Tegen 2020 zullen wereldwijd meer dan 20 miljard apparaten via het internet met elkaar verbonden zijn. Dat vraagt om goed opgeleide installateurs, zowel voor thuis- als bedrijfsnetwerken. Hogeschool PXL start daarom vanaf september 2019 met een gloednieuwe 2-jarige graduaatsopleiding Internet of Things waarin ook de bedrijven een actieve rol op zich nemen.

20 miljard apparaten

Met sensoren het licht bedienen, via je smartphone een printer aansturen of vanop je vakantieadres je huis in de gaten houden? Dat is de geïntegreerde wereld van het Internet of Things (IoT), een wereld waarin het internet niet alleen dient om informatie op te zoeken, maar – ook en vooral – om apparaten via internet met elkaar te verbinden en aan te sturen.

Bedrijven schreeuwen om IoT-installateurs, in een markt die boomt als nooit tevoren. Patrick Hilven, PXL-opleidingshoofd elektronica-ICT: “Er is een grote nood aan de installateur 2.0 die elektronica en netwerken integreert met intelligente systemen. Bedrijven zoeken professionals die de brug kunnen maken tussen elektronica en netwerken, niet alleen voor domoticasystemen in een residentiële setting, maar ook voor smart buildings, voor de industrie, voor healthcaretoepassingen enz. Het is op die marktbehoeften dat deze nieuwe 2-jarige graduaatsopleiding inspeelt.”

Werkplekleren

De bedrijven krijgen zelf een actieve rol in de opleiding. Joeri Gerrits, opleidingscoördinator: “Een derde van de opleiding zal worden ingevuld door werkplekleren: leren op de werkplek zelf dus, in het bedrijf, vertrekkende van concrete opdrachten en uitdagingen die zich daar stellen. Op die manier houden we de vinger aan de pols, want de technologische ontwikkelingen in de ICT-sector volgen elkaar in een sneltempo op.”

Patrick Hilven: “We zullen ook een basisstek krijgen op Corda Campus in Hasselt, de creatieve ICT-hotspot van Limburg en omstreken. We kijken nu al uit naar de samenwerking met de bedrijven daar. De studenten krijgen ook zowel een hogeschool- als een werkplek/bedrijfscoach. Op die manier krijgen zo the best of both worlds: ze kunnen alles meteen uittesten in de praktijk.”

Een van de bedrijven die zich expliciet engageren, is K-si Automation. Zaakvoerder Rudi Klaps: “De kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven kan alleen maar verkleind worden als de bedrijfswereld haar deuren openzet. Dat is onze taak, vind ik, en het is ook een win-winverhaal want nieuwe werkkrachten leveren ook altijd nieuwe, frisse ideeën aan. Dus ja, ik wil graag mee mijn schouders onder deze nieuwe opleiding zetten en in samenwerking met PXL onmiddellijk inzetbare installateurs opleiden. Ook voor mijn eigen zaak is dat een absolute meerwaarde, want IoT-professionals zijn zeer gewild, maar nog niet zo makkelijk te vinden.”

Meer info: patrick.hilven@pxl.be en www.pxl.be/internet-of-things

Aanbevolen berichten