PXL bouwt mee aan smart cities

door Sara Weerts
1,2K views
Smart cities: de steden van de toekomst

De stad van de toekomst… Hoe slim zijn onze steden vandaag al? Hoe positief zijn de vernieuwingen met slimme sensoren, uurwerken, telefoons en tablets, of slimme gebouwen? Hoe kunnen we onze steden leefbaar houden nu ze groter en moeilijker te beheersen zijn dan ooit tevoren? PXL-onderzoekers denken mee…

Smart cities zijn steden waarin slimme, innovatieve oplossingen worden ontwikkeld als antwoord op de uitdagingen van de 21e eeuw: mobiliteit, duurzaamheid, sociale interactie, openbare dienstverlening en cultuur, om er maar enkele te noemen. Die ‘smart’ oplossingen verhogen de kwaliteit en efficiëntie van onze leef- en werkomgeving.

Binnen Hogeschool PXL komt het Smart City-verhaal aan bod in een aantal lopende projecten. Zo onderzoeken we binnen het project Smart Connected Services de technologie van Internet of Things-toepassingen. We kijken onder meer naar nieuwe communicatietechnologieën – LoRa, SigFox en NB-IOT – die in een Smart City-context ingezet kunnen worden om – voor alle geconnecteerde ’things’ – informatie naar de cloud te sturen. Denk hierbij aan slimme vuilnisbakken, zitbanken, fietsen of sensoren die luchtkwaliteit meten.

Verder stelden we in het voorjaar van 2016 de smart beehive voor, een slimme bijenkorf die ervoor zorgt dat de imker zijn bijenpopulatie vanop afstand kan opvolgen. Parameters zoals temperatuur, vochtigheid, gewicht en geluid worden bijgehouden en geanalyseerd, waardoor we de kolonie het jaar rond kunnen monitoren en zo interessante trends kunnen ontdekken.

Hasselt is ‘smartest city’ van ons land

Partners Europees project ‘Innovatief belevingswinkelen in Hasselt’

Volgens een analyse van technologiefederatie Agoria eind 2015 bleek Hasselt de slimste stad in België. In september 2016 startte het project Slimme retail, slimme(re) stad. Hierin kijken we specifiek binnen een retailcontext hoe steden slimmer kunnen omgaan met stadsbeleving. Op basis van recente technologieën zoals beacons, digitale infoborden of virtual en augmented reality worden enkele demonstrators uitgewerkt om aan te tonen hoe de winkelbeleving verbeterd kan worden en welke impact dit heeft op de stad(sdiensten).

In het kader van het Europees project Innovatief belevingswinkelen in Hasselt wordt winkelbeleving in de praktijk uitgerold. Handenvrij shoppen, een stadsplatform met locatiegebaseerde gaming en een universele klantenkaart zet Hasselt op de kaart als trendy en innovatieve shoppingstad. De implementatie hiervan gebeurt met commerciële partners, PXL meet de effectiviteit van deze toepassingen en de beleving van de consument. De retailers zelf gaan aan de slag in vormingssessies en lerende netwerken.

PXL pionier

“Hogeschool PXL is een van de pioniers die smart cities in Limburg willen introduceren”, aldus Astrid Hannes, directeur Onderzoek en Dienstverlening van Hogeschool PXL. “Als kennisinstelling delen we onze expertise binnen de stuurgroep van het nieuwe VOKA Netwerk Smart Cities. Dit professioneel Limburgs kennisnetwerk biedt een fundamentele meerwaarde op het gebied van smart & sustainable cities. Centraal staat matchmaking tussen en inspireren van de verschillende partijen. In dit netwerk worden de mythes en misverstanden rond smart cities ontkracht, nemen experts uit het bedrijfswereld het woord en brengen we de uitdagingen voor de verschillende stakeholders in Limburg in kaart.”

PXL-Tech als ‘living lab’

Hogeschool PXL is zelf ook een smart ‘living lab’. We visualiseren en monitoren de energiestromen van de PXL-Tech-campus in Diepenbeek. Data rond elektriciteits-, gas- en waterverbruik worden live getrackt waardoor we evoluties per dag, week, maand of jaar kunnen opvolgen. Het monitoringsysteem bevat ook een weerstation en brengt de energieprestaties van alternatieve energiebronnen als zonnepanelen en een windmolen in kaart.

Meer weten?

Smart Cities: Steven Palmaers, onderzoekshoofd PXL Smart ICT: +32 11 77 54 85 – steven.palmaers@pxl.be

Smart Retail Innovatie: Hermien Raedts, onderzoeker PXL Innovatief Ondernemen: +32 11 77 58 71 – hermien.raedts@pxl.be

Aanbevolen berichten