Comfortably Numbers: muzieknummers ontleed

door Jonas Kiesekoms
966 views
De ene song klinkt opzwepend, de andere droevig. Met Spotify-gegevens kun je die mood en energie in kaart brengen.

Om hun playlists te verbeteren houdt Spotify van elk muzieknummer enorm veel gegevens bij. PXL Music-Research dook in die gegevens en analyseerde ze.

Bij het analyseren van de Spotify-gegevens vielen 2 parameters op: Mood (hoe positief of negatief is de song?) en Energy (zit er veel of weinig energie in de song?). De twee parameters kunnen als twee assen een veld vormen met vier zones (of kwadranten) waarin elke song een plaats krijgt: teder (positieve mood, lage energie), opzwepend (positieve mood en hoge energie), droevig (negatieve mood, lage energie) en boos (negatieve mood, hoge energie).

Mood en energie vormen een veld met vier zones waarin elke song een plaats kan krijgen.

Laat ons dit even illustreren met enkele voorbeelden. Slayer maakt duidelijk boze muziek:

Slayer: boze muziek.

James Blake bevindt zich veeleer in het droevige segment:

James Blake: nogal droevig.

Beck is een artiest die van alle markten thuis is. Zijn nummers vinden we in alle kwadranten:

Het meest opzwepende Belgische nummer op Spotify? ‘It’s OK, all right’ van Def Dames Dope. De meest boze Belgische song? ‘Ontzieling’ van de metalband Wiegedood.

PXL-Music Research verzamelt deze gegevens in het kader van het grotere onderzoeksproject Comfortably Numbers. Onderzoekers Philippe Haldermans, Jonas Kiesekoms en Maarten Elen willen met dit project datasciencetechnieken toepassen op de Belgische muziekindustrie. Samen met Ancienne BelgiqueClubcircuit en Botanique voert het team onderzoek naar data science in de muziekindustrie.

Hiervoor verzamelden ze data over meer dan een half miljoen nummers en meer dan 7000 optredens in België. Met deze cijfers bekijken de onderzoekers momenteel of het succes van toekomstige concerten te voorspellen valt. Bijkomende onderzoeksvragen zijn: welke genres doen het het best in België? Wordt er tijdens metal-shows meer bier gedronken dan tijdens een jazzconcert? Trekken frontvrouwen meer volk dan frontmannen? Deze en vele andere vragen vormen de basis voor een voorspellend model. Het ultieme doel: jonge experimentele bands meer speelkansen geven. Als organisatoren langs de ene kant hun risico’s beter kunnen inschatten, krijgen ze langs de andere kant meer vrijheid om artistiek buiten de lijntjes te kleuren. En dat is goed voor jong opkomend muzikaal talent.

Contact: jonas.kiesekoms@pxl.be

Bekijk ook het VRT-nieuwsitem over dit onderzoek.

Lees ook: Onderzoeker van de maand (4): Jonas Kiesekoms

Aanbevolen berichten