In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand Tony Remans, onderzoeker binnen de expertisecel PXL BIO-Research en opleidingshoofd agro- en biotechnologie.
Naam: Tony Remans
Leeftijd: 43 jaar
Getrouwd? Kinderen? Al 17 jaar getrouwd met Veerle Swennen (hotelmanager en gastdocent aan de Erasmushogeschool Brussel). Twee zonen (Tarik, 16 en Nolan, 14), een dochter (Katell, 11), en een pleegdochter (K., 10) die sinds twee jaar bij ons woont.
Onderzoeksdomein(en): Moleculaire biologie. Ik zet me in om het speerpunt moleculaire biodetectie van de expertisecel PXL BIO-Research verder te ontwikkelen, samen met mijn collega’s van biotechnologie. Hierbij ontwikkelen we methodes om DNA te isoleren en kleine hoeveelheden daarvan te gaan detecteren. Je kan het vergelijken met zoeken naar de naald in een hooiberg: we isoleren DNA uit de hele hooiberg, en we kunnen dan specifiek het DNA van de naalden gaan detecteren en ook nog vertellen hoeveel naalden er in zitten, en dat met behulp van DNA-technologie. De naald in de hooiberg kan dan bijvoorbeeld zijn: een allergeen in een voedingsproduct, een ziekteverwekkende bacterie in een twijg van een appelboom enz. Het lijkt soms een beetje op CIS (Crime Scene Investigation, n.v.d.r.) (lacht).
Mijn expertise in moleculaire biologie heb ik opgebouwd tijdens mijn doctoraat aan de University of Queensland (Brisbane, Australië) waar ik de genetische transformatie van bananenplanten en suikerriet onderzocht om die resistent te maken tegen ziektes. Ik onderzocht er in het DNA “moleculaire schakelaars” die de ziekteresistentiegenen sterker konden aanschakelen. Daarna heb ik fundamenteel onderzoek gedaan naar de manier waarop planten nitraat opnemen als voedingsstof. Ik ontdekte daarbij een nitraatsensor bij planten die de plantenwortels in de richting van voedingstoffen in de bodem laat groeien. Dit werk deed ik in Montpellier (Frankrijk) en daarna in Lancaster (Engeland), in het kader van een Europees project met meerdere partners. Daarna deed ik op de Universiteit Hasselt een FWO-onderzoeksproject waarbij ik de effecten van vervuiling door zware metalen op planten onderzocht. Telkens stond het DNA centraal in het onderzoek, omdat het de code bevat om planten te laten reageren op hun omgeving.
Deze expertise rond DNA-onderzoek pas ik nu toe om samen met studenten in projecten en bachelorproeven detectiemethodes te ontwikkelen. De collega’s van biotechnologie hebben hier heel wat technische knowhow in huis. We hebben dankzij een investering van PXL een labo biotechnologie kunnen uitbouwen op PXL-Tech waarin we de allernieuwste apparatuur ter beschikking hebben die in de moleculaire biodetectie nodig is. We zetten deze expertise en apparatuur nu verder in in authentieke projecten samen met het werkveld.
Jouw passie(s)? Jongeren coachen en kansen geven, daar haal ik echt voldoening uit. Ik doe zelf heel graag aan sport, vooral zwemmen, lopen en fietsen, en als ik dat samen met mijn gezin kan doen is dat dubbel plezant. Ook gaan kijken naar de sporten van de kinderen (hockey, basketbal en dans) vind ik heel leuk en ook ontspannend en ik leef echt met hen mee dan.
Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik heb niet echt helden of heldinnen. Volgens mij is iedereen een beetje held of heldin voor iemand. Het gaat er net om met een positieve ingesteldheid kleine positieve dingen voor elkaar te doen en daar voldoening en vooruitgang uit te halen. Alle kleine dingen samen die zo gebeuren maken uiteindelijk een wereld van verschil, misschien zelfs zonder dat het meteen opvalt.
Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Gewoon zo voortdoen want het is heel lekker! Het zou wel leuk zijn om ook buiten de internationale week regelmatig eens iets nieuws uit de wereld op je bord te kunnen scheppen.
Contact: tony.remans@pxl.be / +32 476 43 89 92