Duurzame wijnbouw

door Nele Bylois
876 views
In Limburg en omstreken wordt alsmaar meer ingezet op duurzame wijnbouw. PXL-onderzoekers werkten drie jaar lang intensief samen met wijnbouwers uit de Euregio Maas-Rijn. Foto: Grape Things via Pexels (rechtenvrij)

Goede wijn hoeft niet per se uit het buitenland te komen. PXL-onderzoekers werkten drie jaar lang samen met de fine fleur van de wijnbouwers uit déze contreien. Wijnbouwers die alsmaar meer de kaart trekken van duurzame wijnbouw…

Drie jaar werkten PXL-onderzoekers Nele Bylois en Dieuwertje Lathouwers aan het Interreg-project EMRWine, waarbij gefocust werd op duurzaamheid in de wijnsector. De resultaten werden voorgesteld tijdens de 1ste bijeenkomst van wijnbouwers uit de Euregio Maas-Rijn op 25 november 2023. Het was de uitgelezen kans om het project EMRWine en de bloeiende ontwikkelingen van de wijnbouw en wijndomeinen in deze regio in de kijker te zetten.

Wijnbouw van de toekomst

Dit project bracht in totaal 34 wijndomeinen samen die actief willen bijdragen aan de ontwikkeling van de ‘wijnbouw van de toekomst’. Zij doen inspanningen op vlak van het milieu en klimatologische omstandigheden, bevordering van regionale economie en stimulering van de korte keten.

EMRWine-avonturen

Om duurzame wijnbouw kenbaar te maken bij wijnbouwgeïnteresseerden, burgers en toeristen organiseerde de projectgroep 29 activiteiten ter sensibilisering en activering om zelf duurzaam te denken en te handelen in de wijnsector.

Voor ervaren wijnbouwers kwamen workshops met thema’s als oculeren van wijnstokken, scheutdunnen en de nieuwe etiketteringsregels voor alcoholhoudende dranken aan bod. De aanwezigen kregen telkens de mogelijkheid om in de wijngaard aan de slag te gaan met de aangeleerde theorie.

Ook toekomstige wijnbouwers werden ondergedompeld in duurzame wijnbouw. Zo ontdekten de leerlingen van de 3de graad van Hasp-O Stadsrand Sint-Truiden de geheimen van de wijngaard van de toekomst. Om zoveel mogelijk toeristen en inwoners van de Euregio Maas-Rijn te laten kennismaken met de wijnbouw van de toekomst werd onder andere het Wine Experience Center gelanceerd. Dat is een unieke belevingsruimte tijdens ‘Wijnrestaurant op het Land’ (Voerendaal), gewijd aan het verhaal van duurzame wijnbouw in de Euregio Maas-Rijn.

E-learningplatform

Het resultaat van het project is een e-learningplatform waar wijnbouwers en wijngeïnteresseerden zich kunnen verdiepen in diverse thema’s van duurzame wijnbouw, zoals teelttechnieken, biodiversiteit, sociale economie, toerisme, enz. Het platform geeft je de tools aangepast aan jouw niveau om aan de slag te gaan met duurzame wijnbouw. Alle e-learnings zijn gratis te raadplegen via de projectwebsite: www.emrwine.eu.


Over het project EMRWine

Het project EMRWine is een Interreg-onderzoeksproject (Euregio Maas-Rijn) dat tot doel heeft een Euregionaal netwerk Maas-Rijn uit te bouwen tussen de productie- en onderwijssectoren in de wijnbouw. Zo wordt een lokale wijnidentiteit ontwikkeld die wordt gekenmerkt door ecologisch verantwoorde en duurzame productie- en consumptiemethoden. Het project werd opgestart in maart 2021 en liep tot november 2023. Het projectconsortium bestaat uit Hogeschool PXL, CPFAR, Provincie Luik, Yuverta & pcfruit.

Bedankt aan alle EMRWine-partners en iedereen die heeft deelgenomen: van toegewijde wijnbouwers, gepassioneerde wijnliefhebbers, professionals, docenten, leergierige studenten tot enthousiastelingen.

Meer info: www.emrwine.eu

Lees ook:

Vini vidi vici

Wijntoerisme in Limburg: de nieuwe reistrend?

Aanbevolen berichten