Onderzoeker van de maand (24): Karen Reekmans

door Frank Joosten
2,1K views
Karen Reekmans, taallector en onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een v(rouw) met ta(a)lent: Karen Reekmans, lector vreemde talen en onderzoeker binnen het expertisecentrumPXL Onderwijsinnovatie.

Naam: Karen Reekmans

Leeftijd: 44 jaar

Getrouwd? Dit jaar ben ik 20 jaar getrouwd met Niels Hellings. A match made in heaven!

Kinderen? Ik ben de trotse moeder van twee lieve en sportieve zonen: Simon (17 jaar) en Martijn (14 jaar).

Onderzoeksdomein(en): Meertaligheid en vroeg vreemdetalenonderwijs.

In september 2014 startte ik ‘taalCULTuur‘, het eerste interdepartementale onderzoeksproject van Hogeschool PXL. Samen met de collega’s en studenten van PXL-EducationPXL-MADen PXL-Music ontwierpen we prikkelende workshops om jonge kinderen in meertalige lagere scholen de schooltaal Nederlands aan te leren. We bundelden de resultaten in het boek ‘Vertaalde verbeelding’, een mooi resultaat van een traject dat we met veel enthousiasme hebben doorlopen.

Op 1 september 2018 lanceerden we met veel goesting ‘ArtiCULan: Art, Time, Culture and Language‘, een Europees project in samenwerking met Spanje, Portugal en Turkije – en uiteraard de partners van PXL-MAD en PXL-Music – waarbij we meertalige kinderen met cultureel en taalkundig verschillende achtergronden maximaal uitdagen om te experimenteren met muziek en beeld, zonder dat taal een barrière hoeft te zijn. Naast empassie, innovatie en multidisciplinariteit krijgt nu ook de pijler internationale netwerking van de PXL-X-factor de volle aandacht.

Ik doceer vakdidactiek Frans, taalinitiatie Frans en lesgeven in meertalige scholen bij PXL-Education lager en kleuteronderwijs. Deze onderzoeksprojecten versterken mijn onderwijspraktijk.

Jouw passie(s)? Na 30 jaar klassiek ballet in combinatie met hedendaagse dans volgens de techniek van Martha Graham koos ik enkele jaren geleden voor Ashtanga, een zeer dynamische vorm van yoga, ook wel poweryoga genoemd. Ik ben van nature heel nieuwsgierig en raak al eens overprikkeld van alle indrukken die ik opdoe. Ashtanga helpt me te focussen ’s ochtends voor ik naar het werk ga en rust te vinden na een intensieve werkdag. Die rust vind ik ook in de natuur en in een goed boek. Verder kan ik enorm genieten van mijn kinderen, van mijn man, van een zotte avond met vrienden of van een beklijvende theatervoorstelling.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik heb veel bewondering voor de Franse actrice Audrey Tautou. Ze kan als geen ander introverte karakters heel sterk neerzetten. Haar lichaam ademt puurheid en elegantie, haar stem is een streling voor het oor. Ze speelt kwetsbare personages met een sterk inlevingsvermogen, die heel zelfbewust en integer hun doelen nastreven. Ze kan de filmliefhebber beroeren door telkens weer van alledaagse dingen iets bijzonders te maken.

Verder heb ik heel veel bewondering voor leraren die lesgeven in meertalige klassen en die zich elke dag weer 100% inzetten om kinderen motiverende leertaken aan te bieden die aansluiten bij hun talenten. Ze slagen erin om leerlingen te laten groeien voor alle leergebieden, ook al spreken ze thuis een andere taal. Voor deze vorm van taalbadonderwijs gaan taalstimulering en inhoud hand in hand. Een krachtig voorbeeld van natuurlijk taal leren met aandacht voor functioneel taalgebruik. Voor mij zijn zij de helden van ons onderwijs!

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik eet het liefst warme groentjes uit de vegetarische keuken, maar kan ook heel erg genieten van ribbetjes, vis en een lekkere pasta. De PXL-catering is top!

Contact: karen.reekmans@pxl.be

Lees ook:

Anderstalige nieuwkomers leren Nederlands met beelden en muziek

Hayya! 6 tips om anderstalige kinderen te stimuleren om Nederlands te leren

“Geef les met heel je lichaam, niet alleen met je hoofd” 

Aanbevolen berichten