Onderzoeker van de maand (31): Heidi Gilis

door Frank Joosten
2,5K views
Heidi Gilis, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand de immer vrolijke, charismatische ‘lean machine’ van PXL-Tech: Heidi Gilis, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

Naam: Heidi Gilis

Leeftijd: 47 jaar

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd en mama van 3 (b)engels: 2 dames (15 en 12 jaar) en 1 jongeheer (8 jaar). Heel wat leven in huis dus.

Onderzoeksdomein(en): Binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie ben ik voornamelijk bezig met innovatieve managementstrategieën voor de bouwsector. Heel concreet zetten wij ons al enkele jaren vol overgave en toewijding in om iedereen te overtuigen zich de ‘lean way of life’ eigen te maken. Lean management houdt in dat je efficiënter en sneller werkt door alle vormen van verspilling – zowel van tijd als van materialen – in je processen tot een absoluut minimum te herleiden.

Op dit moment werk ik aan twee onderzoeksprojecten: LEAN4Hed en Flexibel wonen voor iedereen. Met het eerste project trachten we de lean-filosofie te implementeren in ons eigen onderwijs. Het doel is efficiëntieverbeteringen uit te werken binnen het opleidingsonderdeel Bachelorproef in vier specifieke PXL-opleidingen. In het tweede project rond flexibel wonen onderzoeken we in hoeverre de woonnoden in Vlaanderen afgestemd zijn op het technische aanbod aan flexibele bouwoplossingen en willen we vanuit de onderzoeksresultaten aanbevelingen formuleren en draagkracht vinden voor meer ruimterendement en minder ruimtebeslag. Dat is belangrijk in het licht van de Betonstop 2040, zowel bij de overheid, bij de bevolking als in de bouwsector.

Jouw passie(s)? Professioneel: passie voor lean management en innovatieve managementtechnieken in het algemeen. Privé: passie voor wandelen en continu leren en studeren. Een dag niets geleerd, is een dag niet geleefd…

Ik werd al vroeg in mijn professionele carrière gebeten door de ‘lean-microbe’ en door alles wat met veranderen en verbeteren te maken heeft. Mijn mening: we hoeven niet allemaal grote uitvinders te worden, maar een kleine bijdrage in persoonlijke groei is wel altijd mijn streefdoel.

En dat brengt me bij mijn tweede grote passie: leren en studeren. Momenteel zit ik in mijn masterjaar Onderwijswetenschappen. In combinatie met werken en een gezin is dat ontzettend druk, maar héérlijk druk. Ik zou het voor geen geld ter wereld anders willen. En als ik stoom wil aflaten, mijn hoofd wil leegmaken, dan trek ik mijn wandelschoenen aan voor tripjes van 20 tot 25 km.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik heb nooit echt ‘helden’ gehad, nooit posters op mijn slaapkamermuur opgehangen of zo. Ik ben wel zelf een ‘optimist tot in de kist’, maar heb (gelukkig) nog niet echt veel pech gekend in mijn leven. Misschien daarom dat ik wel heel veel bewondering heb voor mensen die ondanks teleurstellingen en pijn toch heel positief in het leven blijven staan, mensen die leren uit die tegenslagen en die nooit opgeven en blijven doorgaan.  

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik neem wel regelmatig een slaatje of soep als middagmaal, maar verder maak ik weinig tot geen gebruik van PXL-catering. Maar als ik zo’n slaatje of soep neem: het is altijd dik in orde! Zelf ben ik geen groot kookwonder; ik heb de traditionele manier van koken geleerd van mijn mama en dat was elke dag hetzelfde: soep – aardappelen – vlees en groenten. Zelf probeer ik wel eens wat nieuws uit, maar eerder beperkt. Mijn tip is dus verre van wauw, maar ik geef hem toch: courgettepasta met bolognesesaus! Om handen en vingers af te likken, zo heerlijk…

Contact: heidi.gilis@pxl.be

Bekijk ook PXL eXperts eXplain (1): Heidi Gilis over lean bouwen

Aanbevolen berichten