Onderzoeker van de maand (33): Hermien Raedts

door Frank Joosten
2,7K views
Hermien Raedts, onderzoeker retailinnovatie binnen het expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een dame die je niet zomaar een kat in een zak verkoopt: Hermien Raedts, onderzoeker retailinnovatie binnen het expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen.

Naam: Hermien Raedts

Leeftijd: 41

Getrouwd? Kinderen? Ruim 20 jaar geleden leerde ik mijn man kennen. Intussen zijn Ben en ik al 13 jaar getrouwd. Onze 3 kinderen Alfred (8), Astrid (6) en Mia (4) zorgen er iedere dag voor dat mijn project- en timemanagementskills uitgedaagd worden. Maar ze zorgen ook voor heel wat mooie en grappige momenten. Altijd voer voor conversaties met de collega’s tijdens de middagpauze.

Onderzoeksdomein(en):

Binnen het expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen werk ik als onderzoeker retailinnovatie. De focus ligt hierbij op businessgeoriënteerd praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar retail in al haar facetten.

Retailondernemers en beleidsorganisaties kunnen bij ons terecht met hun vragen rond professionaliseringstrajecten, opportuniteitsanalyses of effectiviteitsmetingen. Samen met de retailer worden noden afgetoetst en/of metingen uitgevoerd om de huidige situatie in kaart te brengen. Vervolgens stippelen wij in nauw overleg een toekomsttraject uit. Of het nu gaat om meer beleving in de fysieke winkel of het implementeren van innovatieve technologieën om beter tegemoet te komen aan de noden van de huidige consument, we begeleiden retailers stap voor stap naar een innovatieve toekomst. Af en toe geef ik ook een gastlezing of ga naar een netwerkmoment.

De detailhandelaar staat vandaag voor heel wat uitdagingen in zijn fysieke winkel. Met ons huidig onderzoek De digitale transformatie van de fysieke winkel willen we hen handvaten bieden om de voor hen meest geschikte technologie(ën) in te zetten in hun winkel om zo in te spelen op de behoeften van zowel consument als retailer.

Daarnaast werk ik ook mee aan het project EarlyTech. Ik maak deel uit van de werkgroep customer experience en retail technology van het Retail Innovation Platform, een samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse retailonderzoekers.

Met het project Smart eXperience Campus beschouwen we de PXL-campus als een schaalmodel van een stad. Met dat gegeven wordt onderzocht hoe de campus succesvol getransformeerd kan worden tot een Smart eXperience Campus. Het thema Smart Cities verkende ik al in een eerder onderzoeksproject bod en het thema blijft me boeien. Je ziet, mijn job is heel divers.

Jouw passie(s)? 

Het runnen van een gezin met 3 jonge kinderen slorpt heel wat vrije tijd op. (Lees: privé-chauffeur, huiswerkbegeleider, kok, legobouwer, My Little Pony’s vlechten enz.). Aan hobby’s kom ik dus wat minder toe tegenwoordig, hoewel ik af en toe het stof nog eens uit mijn saxofoon blaas of in een creatieve bui wel eens achter mijn naaimachine kruip.

Mijn conditie probeer ik op peil te houden door 2x per week te jumpen & bouncen op een trampoline (fitnessbewegingen samen met opzwepende muziek). Intensief, maar ik krijg er heel wat energie van. Of we gaan wandelen of fietsen met de kinderen. Ik ben ook heel enthousiast over het ‘personal coaching’-traject dat ik volgde bij 2 junior-collega’s lichamelijke opvoeding/bewegingsrecreatie van PXL-Education. Een aanrader!

Verder lees ik ook graag. Op mijn nachtkastje vind je een mix aan boeken: uiteraard heel wat boeken over retail en shoppen, maar ook fictie. Momenteel ook reisliteratuur over Portugal omdat dit de volgende reisbestemming is. Een weekje weg met vriendinnen, voor het eerst zonder de kinderen.  Eindelijk nog eens uitslapen, heerlijk!

Wie is jouw held(in) (en waarom)?

Een echte held(in) heb ik niet. Wel koester ik bewondering voor mensen die er iedere dag opnieuw voor gaan, ongeacht de obstakels op hun weg. Dat kan een bekend persoon zijn, maar evengoed iemand in m’n nabije omgeving.

In mijn job heb ik het geluk mee te mogen duiken in het ondernemerschap van lokale ondernemingen: mensen die vol passie iedere dag uit hun bed komen om hun handelszaak uit te bouwen. Daar zitten mooie inspirerende verhalen bij, maar ook het levensverhaal van een visionair als Steve Jobs of de filosofie van de Dalai Lama kunnen me inspireren.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering?

(Te) vaak laat ik me verleiden door het uitgebreide aanbod: een lekkere kom soep in de winter, het uitgebreide veggiebuffet, het dagmenu of een klassieke vol-au-vent, noem maar op. In my defense: PXL-Catering is gewoon te goed.

Contact: hermien.raedts@pxl.be

Lees/bekijk ook:

PXL eXperts eXplain (2): Smart Retail (Hermien Raedts)

Retail: revival or survival?

Aanbevolen berichten