Onderzoeker van de maand (54): Hanne Luts

door Frank Joosten
3,1K views
Hanne Luts, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een dame bij wie welbevinden met stip bovenaan op de agenda staat, zowel privé als professioneel: Hanne Luts, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie.

Naam: Hanne Luts

Leeftijd: 32 jaar

Getrouwd? Kinderen? Kenny en ik kennen elkaar al heel mijn leven, doordat we uit hetzelfde dorp komen en naar dezelfde jeugdbeweging gingen. Na 12 jaar, 2 zonen en een huis zou ik op de eerste vraag eindelijk volmondig ‘ja’ hebben kunnen antwoorden, mocht COVID-19 er niet geweest zijn. Ondertussen is de trouw al een aantal keer uitgesteld en doen we hopelijk in september een nieuwe poging. We hebben twee schatten van bengels, Mats (6 jaar) en Stan (4,5 jaar). 

Onderzoeksdomein(en): Als onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie werk ik samen met mijn collega Lies Hamal aan het project PXL Appwel. We maakten in dit project samen met PXL Smart ICT een app om het welbevinden van jongeren in het secundair onderwijs te meten en te verhogen. We begonnen klein met een test in een aantal Limburgse scholen. Dit academiejaar deden we een Vlaamse uitrol en daardoor werken er ondertussen meer dan 100 scholen over heel Vlaanderen met onze app. We willen uiteraard niet enkel het welbevinden meten, maar we maken ook een toolkit met interventies om het welbevinden te verhogen. We hopen in de toekomst ook iets te mogen maken voor de studenten in het hoger onderwijs.  

Jouw passie(s)? Natuurlijk is er het klassieke antwoord dat het met kleine kindjes moeilijk is om iets voor jezelf te doen. Sinds 2 jaar ben ik na lang twijfelen dan toch gezwicht voor tennis. Ik had nooit gedacht dat ik een balletje ging kunnen raken en het spelletje zo graag zou spelen. Maar ik heb de microbe te pakken. Het leuke aan tennis is dat je dit zowel individueel als in teamverband kan doen en dat je het op elk niveau (dus ook mijn heel lage niveau) kan spelen. Tennis is dus –als het weer mag – mijn sport, mijn sociale contacten en mijn hoofd-leeg-maak-activiteit. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om een mooie wandeling te maken met de boys. En om ook het nuttige aan het aangename te koppelen vind ik het ook zalig om rustig op mijn gemak te kokkerellen en te bakken. Soms tot ergernis en soms tot jolijt van mijn kroost.  

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik heb niet echt een held of heldin, maar als ik dan toch iemand moet kiezen, ga ik voor de klassieker ‘mijn ouders’. Ik ben heel blij met de mama en papa die ze voor ons geweest zijn en die ze voor ons zijn, en ik ben heel trots op de grootouders die ze zijn voor onze jongens. Daarnaast heb ik in dit moeilijke jaar ook ongelooflijk veel bewondering voor onze studenten. Het is absoluut niet gemakkelijk om jong te zijn, om te studeren in deze tijden. Heel knap hoe zij zich er toch proberen door te slaan en zich blijven inzetten voor hun studies en hun leerlingen op stage.  

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Tips kan ik niet meegeven want ik vind dat we zeer verwend zijn als het over de catering gaat. Het meest gelukkig word ik van de geur van Italië die in de gangen hangt als er spaghetti vongole op het menu staat. Dan waan ik me op vakantie op school.  

Contact: hanne.luts@pxl.be

Lees ook:

PXL Appwel peilt naar welbevinden scholieren

Aanbevolen berichten