Onderzoeker van de maand (65): Walda Verbaenen

door Frank Joosten
1,9K views
Walda Verbaenen, READSEARCH-onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een levenslustige typografie-experte die leesbaarheid verbindt met creativiteit en maatschappelijke relevantie: Walda Verbaenen, artistiek onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL/UHasselt-MAD-Research.

Naam: Walda Verbaenen

Leeftijd: 54 jaar

Getrouwd? Knderen? Dankzij Dirk en zijn drie dochters, Lien, Tess en Floor die me al 14 jaar de kans geven om hun plusmama te zijn, wordt mijn leven op een mooie manier verrijkt.

Onderzoeksdomein(en): Ik werk als artistiek onderzoeker bij de READSEARCH-onderzoeksgroep binnen MAD Research (PXL MAD School of Arts / Universiteit Hasselt Faculteit Architectuur en Kunst) onder supervisie van prof. dr. Ann Bessemans.

Een letter, de bouwsteen van taal, en het doel ervan – kunnen lezen en kennis vergaren – is een gegeven dat me altijd heeft geboeid. Van hieruit werkte ik in 2019 mijn masterproject Phonotype uit waarbij de fonologie (de uitspraak) van de Nederlandse taal werd gevisualiseerd binnen het tekstbeeld zelf. Op die manier kun je anderstaligen hulp bieden bij het aanleren van een nieuwe taal met de juiste uitspraak. Dat mondde uit in een doctoraatsstudie waarbinnen ik het project verder mag uitwerken en uitbreiden naar andere talen. Gevolg: ik heb mijn werk dat me veel voldoening gaf – nl. lesgeven binnen het kunstsecundair onderwijs (kso) aan De Wijnpers in  Leuven – voor vier jaar opzijgeschoven.

Binnen de onderzoeksgroep READSEARCH werken we binnen verschillende domeinen rond leesbaarheid. Het is een boeiende wereld, waarbij de zinvolle bijdrage die je kan leveren als grafisch vormgever een belangrijke rol speelt. Werken aan maatschappelijk relevante problemen, en je creativiteit hiervoor kunnen inzetten geeft enorm veel voldoening. Het heeft me de passie en zin gegeven om m’n creativiteit verder te ontwikkelen en te gebruiken als ondersteunende rol binnen mijn onderzoek, maar ook in mijn typografisch zijproject ‘Braille meets emoticons’, waarbij de 22 meest gebruikte emoticons zijn omgezet naar een aanvulling voor braille, om zo het visuele aspect over te brengen naar slechtzienden. 

Jouw passie(s)?

Ik ben een van de gelukkigen die ’s ochtends blij opstaan. Ik hou van het leven en tracht de dingen die ik doe zo positief mogelijk aan te pakken.

Een passie is voor mij wat je vol enthousiasme en overgave kan doen, zonder dat het een last wordt. Iets waar je je volledig in kan gooien met plezier, en waarbij de tijd voorbijvliegt. 

Vormgeven behoort hier toe, maar passie vind ik ook in het lesgeven en het doorgeven van mijn kennis. De interactie en kruisbestuiving tussen studenten en mezelf zijn zeer waardevol, ook voor mijn eigen ontwikkeling.

Daarnaast is mijn onderzoek ook een passie geworden. Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer mogelijkheden zichtbaar worden waaraan ik kan werken om een stukje van de wereld te verbeteren. Me kunnen onderdompelen in eeuwenoud historisch materiaal geeft er nog een extra meerwaarde aan. 

Naast m’n werk heeft de wondere wereld van de natuur een helend effect op mij. Zowel om er in te vertoeven, als het te beleven. Wanneer ik met m’n fotocamera met macrolens de natuur in trek, kan ik blij verwonderd zijn over de schoonheid van de details van insecten, vlinders en planten. . 

Wie is jouw held(in) (en waarom)?

Helden zijn voor mij degenen die in de eerste plaats een verschil maken in de wereld. Helden zijn mensen om me heen die me kunnen ontroeren en beroeren door hun daden. Dat hoeven niet altijd ‘grootse’ dingen te zijn. Het onvoorwaardelijk liefhebben van een ouder voor zijn kind (wat ik vol dankbaarheid bij mijn ouders heb en mag ervaren), dokters die levens redden (dankjewel professor Vergote, ondertussen heb ik er al 10 mooie jaren bijgekregen), leerkrachten die een verschil kunnen maken en een belangrijke rol spelen binnen de ontwikkeling en toekomst van hun leerlingen en studenten, mensen die zich tomeloos inzetten of opkomen voor de anderen of de zwakkeren binnen de maatschappij, onderzoekers die een oplossing vinden voor problemen: er schuilt een held in elk van ons. Alle helden die ik ben tegengekomen in mijn leven hebben me een stuk gevormd tot wie ik ben; heel erg bedankt daarvoor! 

Jouw menu-tip voor PXL-Catering?

De eerste keer dat ik me liet onderdompelen in het uitgebreide assortiment van het PXL-restaurant kreeg ik meteen een ‘wow’-gevoel. Het vegetarische aanbod is ongelooflijk uitgebreid en lekker, zelfs voor een niet-vegetariër. Alles is vers. En niet te vergeten nog het belangrijkste:   we worden er altijd heel professioneel en enthousiast ontvangen en bediend. Een superteam! 

Contact: walda.verbaenen@pxl.be

Bezoek zeker ook Walda’s persoonlijke website: walda.be

Lees ook:

SuperScript (6): Walda Verbaenen

Aanbevolen berichten