Onderzoeker van de maand (66): Maurits Hagemans

door Frank Joosten
1,4K views
Maurits Hagemans, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand een AR/VR-expert met een passie voor technologie, muziek en kunst: Maurits Hagemans, onderzoeker binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie.

Naam: Maurits Hagemans

Leeftijd: 37 jaar

Getrouwd? Kinderen? Samenwonend.

Onderzoeksdomein(en): Augmented & Virtual Reality (AR & VR), digitalisering en fotogrammetrie.

Met mijn ervaringen in het onderwijs, mediatechnologie en AR & VR kwam ik in 2020 in het expertisecentrum PXL Bouw en Energie terecht, bij het AR4SmartMO-onderzoeksteam (‘Augmented Reality for Smart Maintain & Operate’). Ik kon mijn opgedane ervaring direct toepassen binnen het onderzoek en er kwamen veel facetten aan bod waarvan AR/VR een belangrijk onderdeel vormt.

Momenteel gebeurt er veel op dit gebied en zien we een groeiende cross-over ontstaan met meerdere technieken. Zo wordt er veelvuldig in de media gesproken over metaverse, blockchain en artificiële intelligentie, maar buiten deze toekomstige disruptieve technieken zien we het onderwijs en verschillende sectoren de mogelijkheden van AR/VR steeds meer omarmen. Zo is meermaals bewezen dat VR de leeropbrengst aanzienlijk kan verhogen door middel van trainingen, inlevingsvermogen en bijvoorbeeld gamification. Het biedt ons ook de mogelijkheid om omgevingen en gebouwen te bezoeken die aan de andere kant van de wereld staan, of zelfs nog helemaal niet bestaan. Het kan ons helpen in onze dagelijkse processen, zoals ons de weg wijzen met de mobiele telefoon, belangrijke leidingen tonen achter de muren of werkzaamheden uitvoeren met een AR-bril waar de specialist meekijkt van aan de andere kant van de wereld en zo aanwijzingen geeft.

De vraag naar al die nieuwe technologieën zullen de komende jaren alleen nog maar meer toenemen. Dat biedt uitdagingen en opportuniteiten. Denk alleen al aan het terugdringen van onnodige verplaatsingen. Persoonlijk wil ik mij blijven inzetten om een bijdrage te leveren die de toenemende kloof in digitalisering verkleint. Digitale ongeletterdheid mag echt niet toenemen. Soms zit dat in kleine dingen, bijvoorbeeld door in gewonemensentaal uit te leggen hoe een website werkt of gemaakt wordt.

Jouw passie(s)? Mijn eerste passie is muziek. Ik maak al sinds 2004 muziek en heb met verschillende bandjes op vele plekken mogen spelen. Het schrijven van muziek, live spelen en muziek uitbrengen behoren zeker tot de mooiste dingen om te doen. Ik kijk ernaar uit om dat in de toekomst weer geregeld te kunnen doen. Daarnaast woon ik heel graag een goed concert bij. Extra fijn dat dat eindelijk weer mag. Men lijkt soms een beetje te onderschatten hoe helend zulke momenten kunnen zijn in tijden als deze.

Mijn tweede passie is kunst en technologie. Ik geniet enorm van het lezen over die twee thema’s. Kunst bekijken – in mijn geval vooral moderne kunst – en de combinatie van kunst en technologie vind ik daardoor extra interessant. Een goed non-fictieboek daarover, daar kan ik dan ook volledig in duiken.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Dat is een vraag waarop vele antwoorden mogelijk zijn. Wie is precies een held voor mij? Iemand die ongeacht de verwachtingen van anderen gelooft in zijn visie en verhaal, die de wereld een stukje beter, mooier en eerlijker maakt, en – vooral niet vergeten – die verbindt. De muziek, film en literatuur hebben voor mij vele helden, maar een van mijn laatste helden is Jason Hickel. Hij is een economisch antropoloog en heeft mij een diepere laag leren kennen in onze westerse economische geschiedenis. Hij is betrokken bij verschillende initiatieven en is bijvoorbeeld adviseur voor de Europese New Green Deal.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Al geruime tijd – zo’n vijf jaar – ben ik vegetariër. Ik ben natuurlijk een groot liefhebber van lekker eten, en dat werd door die stap eigenlijk alleen maar beter. Dat stapje meer, wat soms nodig is ten opzichte van de gangbare keuken, wordt dubbel en dwars beloond. En gelukkig is dat bij PXL-catering ook geen enkel probleem. Er zijn heerlijke, gevarieerde vegetarische gerechten en is er veel variatie, zeker op Campus Elfde Linie. Mijn complimenten daarvoor! Dus mijn menu-tip: kies zeker eens iets vegetarisch…

Contact: maurits.hagemans@pxl.be

Lees ook:

Vier interessante AR-toepassingen voor de bouwsector

Aanbevolen berichten