Onderzoeker van de maand (69): Dorien Jansen

door Frank Joosten
1,8K views
Dorien Jansen, onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie.

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Deze maand Dorien Jansen, het nieuwe onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie, die volop wil inzetten op inclusie en talentontwikkeling in ons onderwijs.

Naam: Dorien Jansen

Leeftijd: 34 jaar

Getrouwd? Kinderen? Getrouwd met Jens, mijn complete tegenpool én handige harry, het soort MacGyver-type dat alles gemaakt krijgt! Samen hebben we twee kleine kinderen: Alexis is 3 jaar en Morris(je) is 1,5. We hebben samen ook een Franse bulldog, een senior ondertussen. Hij hoort perfect in het rijtje van onze kinderen thuis, echt een deel van ons gezin.

Onderzoeksdomein(en): Ik ben recent Wouter Hustinx opgevolgd als onderzoekshoofd van het expertisecentrum PXL Onderwijsinnovatie. Zelf ben ik gestart in het onderzoek met een focus op onderwijs voor iedereen, en meer specifiek voor studenten met een functiebeperking zoals ADHD of autismespectrumstoornis. Op PXL pikte ik mijn onderwijsonderzoek opnieuw op; de afgelopen jaren vervulde ik een andere functie in het hoger onderwijs.

De onderzoeksdomeinen van ons expertisecentrum zijn zeer ruim, en gaan van een kansrijke en competente schoolorganisatie tot competent en inclusief leren en lesgeven. De rode draden doorheen de huidige en toekomstige projecten zijn duidelijk: inclusie en talent.

Het inclusieverhaal hoeft geen uitleg, denk ik. Dat ligt me nauw aan het hart en die insteek vind ik zeer belangrijk. Het onderwijs is bij uitstek een plaats waar verschil en diversiteit omarmd zouden moeten worden en waar we willen inzetten op kansen creëren en geven aan iedereen, ongeacht  thuistaal, functiebeperking, achtergrond, sociaal-economische status enzovoort.

Talent is een tweede rode draad en is ontstaan door een project waar ik de eerste weken hier op PXL sterk van onder de indruk was. Concreet, zeer praktijkgericht en impactvol onderzoek rond talentdenken in de klas. Een visie die aansluit bij growth mindset en een unieke bril geeft om er onze onderzoeksprojecten rond vorm te geven. Het opzetten van een alternatieve, talentgerichte bril om naar leerlingen en studenten, leraren, de school als organisatie, onszelf te kijken en zo leren en groei te stimuleren in al zijn vormen: dat zouden we willen bereiken.

Jouw passie(s)? Met stip op nummer 1 staat zingen. Dat doe ik al mijn hele leven en ik denk niet dat ik er ooit mee stop. Ik ben er niet fantastisch goed in maar haal er wel veel energie uit; dat is wat telt voor mij. Daarnaast ben ik af en toe wel eens te vinden op mijn koersfiets, voor een ritje buiten, langs het kanaal, of op mijn rollen in de tuin. Verder heb ik een aantal kleine passies/liefdes in mijn leven. Mijn dagelijkse wandeling met de hond in het bos is er daar één van, net als uitstapjes met mijn gezin, vriendinnen of familie. Ik ben graag buitenshuis als ik niet werk, een nasleep van de covidpandemie vermoed ik. Een frisse neus, wat beweging en lekker eten en drinken, meer moet het op zulke momenten niet zijn. Tot slot blijf ik zoeken naar kleine opleidingen, bijscholingen, vormingen e.d. in mijn comfortzone maar soms ook een beetje erbuiten. Ik leer graag bij en hou van andere perspectieven op de dingen. Suggesties zijn welkom!

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik vind het heel moeilijk om hier een naam op te plakken. Ik heb bewondering voor heel veel mensen, gaande van bekende pedagogen en onderwijskundigen over sporters tot de mensen het dichtst bij mij. Naar wie ik wel steeds zeer sterk opkijk, zijn mensen die positief in het leven staan en die het lef hebben om vastgeroeste zaken aan te pakken en te veranderen. Dat vraagt vaak durf en moed, dat vraagt om verder te kijken dan de financiële consequenties of uitspraken als ‘het is zo al druk genoeg’. Soms kunnen creatieve ideeën echt levens veranderen en is er maar één iemand nodig om dat in gang te zetten. Geweldig vind ik dat, daar kan ik enorm verwonderd door zijn.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik eet altijd en overal soep, winter of zomer, ochtend of avond. Dat is dus voor mij ook snel de standaardkeuze als ik iets haal om te eten, hoewel de sushi en de salades ook wel toppers zijn. Als ‘sidedish’ voor bij de soep dan toch 😊.

Contact: dorien.jansen@pxl.be

Aanbevolen berichten