Thuis blijven wonen met dementie

door Annemie Spooren
1,K views
PXL start samen met VIVES en KULeuven een onderzoeksproject op rond dementie en thuis wonen.

Hoe kun je zorgtechnologie zo ontwikkelen dat mensen met lichte dementie langer en veiliger zelfstandig thuis kunnen wonen? Dat is de centrale vraag in een nieuw onderzoeksproject van het expertisecentrum PXL Zorginnovatie, in samenwerking met VIVES en KULeuven (KULAK).

Stay @ home with dementia, zo luidt de titel van het nieuwe TETRA-onderzoeksproject, looptijd 2 jaar (oktober 2017-september 2019), budget 420.000 euro. De aanleiding? Iedereen is ervan overtuigd dat langer zelfstandig thuis wonen de levenskwaliteit ten goede komt, maar de producten en diensten die zorgtechnologiebedrijven vandaag de dag ontwikkelen voor de thuiszorg, blijken niet altijd even goed afgestemd op de noden van patiënten. Zo ook bij personen met lichte dementie.

Om zorgtechnologiebedrijven te ondersteunen in ‘user-georiënteerde’ ontwikkeling, zullen de onderzoekers binnen het project methodieken ontwikkelen – van ontwerp tot vermarkting – en die methodieken ook toepassen in de praktijk. Op die manier wil het project behalve een maatschappelijke ook een economische meerwaarde creëren: zorgproducten en -diensten gericht op mensen met lichte dementie zouden in de toekomst gemakkelijker en succesvoller hun weg moeten vinden naar de thuiszorgmarkt.

In het projectconsortium zitten meer dan 20 bedrijven uit de zorgtechnologiesector, van bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen over installatiebedrijven tot systeemintegratoren. Ook 12 zorg- en dienstverlenende bedrijven en de eindgebruikers (personen met dementie, mantelzorgers en familie, en professionele zorgverleners) zijn vertegenwoordigd.

De projectresultaten worden verwacht tegen het najaar van 2019.

Meer info?

https://stayhomewithdementia.wixsite.com/stayhomewithdementia

annemie.spooren@pxl.be / ryanne.lemmens@pxl.be / jorina.reekmans@pxl.be

+32 11 77 52 27

Lees ook het Trends-artikel over dit nieuwe onderzoeksproject.

Aanbevolen berichten