Beter advies voor personen met een arbeidsbeperking

door Annemie Spooren
2,3K views
Personen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen door hen gericht beter advies te geven over hun mogelijke werkplek: dat deden Hogeschool PXL en GTB door een in Duitsland succesvol interventie-instrument gebruiksklaar te maken voor Vlaanderen.

Er is meer en meer aandacht voor problemen die personen met arbeidsbeperkingen ondervinden in hun zoektocht naar een geschikte plek op de arbeidsmarkt. Het expertisecentrum PXL Zorginnovatie en Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB) bundelden in dat kader de krachten met Reha-Klinik Schwertbad in Aken om een in Duitsland succesvol interventie-instrument gebruiksklaar te maken voor Vlaanderen.

Met de steun van het Interreg Euregio Maas-Rijn people to people-programma dat grensoverschrijdende samenwerking stimuleert, werkten de drie partners aan een Nederlandstalige versie van het IMBA interventie-instrument. Huget Désiron, lector-onderzoeker ergotherapie van Hogeschool PXL, licht toe: “Het IMBA-instument biedt ons de mogelijkheid om wat personen met een arbeidsbeperking kunnen, te vergelijken met de eisen die specifieke jobs stellen. Zo‘n vergelijking maakt duidelijk waar overeenkomsten gevonden kunnen worden en/of waar knelpunten aanwezig zijn die het toewijzen van een bepaalde job aan een bepaalde persoon kunnen hinderen.”

Een IMBA-trainingsessie gegeven door PXL-lector/onderzoeker Huget Désiron.

Bij GTB, waar men gespecialiseerd is in de begeleiding van personen met een arbeidsbeperking, ziet men een grote meerwaarde. Patrick Ruppol: “Personen met een beperking of belangrijke gezondheidshinder hebben dikwijls angst om de stap naar werk te zetten, vooral omdat ze onzeker zijn over hun mogelijkheden. IMBA geeft hen inzicht in hun mogelijkheden en dit in een veilige omgeving op hun maat. Dit kan een testomgeving zijn binnen VDAB/GTB of op de werkvloer. Door IMBA kunnen wij werkzoekers en werkenden met vragen over hun fysieke mogelijkheden over hun angsten en hindernissen heen helpen, zodat werken of het behoud van werk mogelijk is. IMBA geeft ook de arbeidsbemiddelaar en de werkgever zeer waardevolle informatie, bijvoorbeeld over de aanpasbaarheid van de werkplek, zowel op materieel vlak als naar de gewenste hoeveelheid hulp van collega’s.”

Geïnteresseerden kunnen alvast terecht bij Hogeschool PXL voor een specifiek 2-daags trainingsprogramma om met de IMBA aan de slag te gaan.

Meer info: annemie.spooren@pxl.be of voor medewerkers van VDAB en GTB: Stien.hennaert@GTB.be

Aanbevolen berichten