De echte kosten van ventilatie

door Andy Camps
2,4K views
Ventilatie en energieverbruik: met het nodige verstand en een vraaggestuurde aanpak veel positiever dan je zou verwachten. Foto: Andy Camps.

Wie het ABCD van ventilatie verstaat, wil graag een correct zicht op het energieverbruik van zijn ventilatiesysteem. Andy Camps (PXL Elektromechanica) pleit voor een vraaggestuurd D-systeem en beschrijft het nut daarvan.

Energie en tegendruk

Het energieverbruik van ventilatie bestaat steeds uit twee zaken: het elektrische verbruik van het ventilatietoestel en het thermische energieverbruik. Je kan zowel het elektrische als het thermische energieverbruik aanzienlijk doen dalen door vraagsturing toe te passen. Voor C-systemen (natuurlijke toevoer, mechanische afvoer, n.v.d.r.) wordt dit al jaren, met succes, toegepast. Voor D-systemen (mechanische toe- en afvoer, n.v.d.r.) was dit lange tijd minder vanzelfsprekend, omdat je relatief dure CO2-sensoren nodig hebt om een D-systeem vraaggestuurd te maken. De sensoren voor ventilatiesystemen beginnen stilaan goedkoper te worden en klanten willen ook stilaan een systeem dat echt het beste levert dat er te bieden is.

Goed ontworpen en geplaatste ventilatiesystemen met grote kanalen vergen minder elektrische energie omdat de toestellen minder tegendruk moeten overwinnen. Als je dat dan nog combineert met een energiezuinig systeem, dan kom je soms tot erg interessante cijfers. Vaak zullen dergelijke systemen een heel stuk beter scoren dan het vermogen uit de EPB-databank.

Voorbeeld 1

Ubbink W450-toestel met spiraalkokernetwerk. Grootste kanaaldiameter = 200 mm, kleinste kanaaldiameter = 125 mm, standaard F7- en G4-filter in het toestel, geen bijkomende filters of aanvullende apparatuur.

Verbruik op maximale stand: 450 m³/h vraagt 204 Watt.

Volgens EPB: 2x 121 Watt = 242 Watt

Op laagste stand: 155 m³/h vraagt 24 Watt.

Conclusie: op maximale stand een klein beetje beter dan in de EPB-databank, maar op de laagste stand is dit toestel héél veel beter dan de EPB-waarden. Dit wil zeggen dat dit toestel heel erg energiezuinig is als het vraaggestuurd wordt. Het grootste deel van de tijd zal dit toestel immers aan de laagste stand werken door de vraagsturing.

Voorbeeld 2

Zehnder ComfoAir Q 450 Quality-toestel met spiraalkokernetwerk. Grootste kanaaldiameter = 200 mm, kleinste kanaaldiameter = 125 mm, standaard G4- en F7-filters in het toestel, bijkomende Paul actiefkoolfilterbox met zowel actiefkool- als F7-Verbruik op maximale stand: 501 m³/h vraagt 187 Watt

Volgens EPB: 2x 115 Watt = 230 Watt

Op laagste stand: 163 m³/h vraagt 19 Watt.

Conclusie: op maximale stand een klein beetje beter dan in de EPB-databank, maar op de laagste stand is dit toestel héél veel beter dan de EPB-waarden. Dit wil zeggen dat dit toestel heel erg energiezuinig is als het vraaggestuurd wordt. Het grootste deel van de tijd zal dit toestel immers aan de laagste stand werken door de vraagsturing.

Op naar een vraaggestuurd D-systeem?

Een D-systeem met spiraalkokers zal op maximale capaciteit normaal minder elektrische energie verbruiken dan volgens EPB. Het is dan ook zeer zinvol om dit vermogen effectief te meten bij het maken van het ventilatieprestatieverslag. Wanneer een dergelijk systeem in de laagste stand gebruikt wordt of wanneer de vraagsturing op dit D-systeem de capaciteit terugschroeft tot de laagste stand, dan zal het elektrische energieverbruik tot ongeveer 1/10e van het maximale verbruik terugzakken. Een vraaggestuurd D-systeem heeft dus absoluut zin.

“En het thermische energieverbruik van een D-systeem dan?”, hoor je de volgende criticaster al zeggen. Ook daar is het alleen maar goed nieuws als je het debiet met een vraagsturing doet dalen. Het effect is niet zo groot, omdat een D-systeem ook nog de warmtewisselaar heeft en daardoor minder thermisch voordeel (of thermische energiebesparing) haalt uit vraagsturing. Maar er blijft een voordeel…

Contact: andy.camps@pxl.be  

Lees ook:

Fabels en feiten over ventilatie (1)

Fabels en feiten over ventilatie (2)

Fabels en feiten over ventilatie (3)

Andy Camps is ook zaakvoerder van Luchtwinkel. Meer tips en tricks rond ventileren van hem vind je op Leren ventileren.

Aanbevolen berichten