Onderzoeker van de maand (8): Arie Buteneers

door Frank Joosten
1,4K views
Arie Buteneers, onderzoekshoofd PXL Bouw en Energie

In onze rubriek ‘Onderzoeker van de maand’ geven we u elke maand een kleine inkijk in het leven van een (PXL-)onderzoeker. Het levende bewijs dat op expertise, enthousiasme en ICT-skills geen leeftijd staat: Arie Buteneers, onderzoekshoofd van het expertisecentrumPXL Bouw en Energie.

Naam: Adrien (Arie) Buteneers

Leeftijd: 6X+1

Getrouwd? Binnenkort 39 jaar getrouwd met Linda Andries.

Kinderen? Koningswens: Suzy (dochter van 35) en Ben (zoon van 32)

Onderzoeksdomein(en): Binnen het expertisecentrum PXL Bouw en Energie zijn de onderzoekers actief in verschillende domeinen:

  • innovatieve materialen en circulaire economie;
  • duurzaam en efficiënt bouwen;
  • energie-efficiëntie van machines.

Jouw passie(s)? Mijn grootste passie is technologie. Ik ben een echte ‘knopkesman’. Alles wat knopkes heeft, piept of in de lucht vliegt, interesseert mij. Nieuwe dingen uitproberen is een uitdaging voor mij. Of het nu een nieuw gadget is, of professionele software: ik moet weten hoe het werkt en waarvoor je het gebruikt. Om die reden ben ik ook bètatester voor Autodesk geworden, gewoon om 1 jaar eerder de nieuwste CAD-software te kunnen uitproberen. Daarom is het geweldig dat ik in mijn huidige job bijna fulltime bezig kan zijn met toegepast onderzoek. Via de lopende projecten probeer ik me – samen met het team – die nieuwe technologieën eigen te maken en ze te transfereren naar de industriële sectoren.

Hobby(‘s)? Ik rij graag met de motor, tenminste als het mooi weer is. Vroeger reed ik door velden en bossen met een Enduromotor, nu hou ik het wat beschaafder met een maxiscooter. Om wat meer beweging te krijgen, ga ik iedere dag met onze honden wandelen. Goed voor mijn stappenteller! In de omgeving van Borgloon is heel wat te zien. Prachtige natuur en veel kunstwerken geïntegreerd in het landschap. Het lijkt een beetje op Toscane.

Een doorkijkkerkje in Borgloon

Maar mijn favoriete hobby is diepzeeduiken in tropische wateren. Gewoon fantastisch om in de stilte van de opstijgende luchtbellen te genieten van wat de onderwaterwereld te bieden heeft aan prachtige flora en fauna.

Bij aanvang van een duiksessie op Kreta.

Wie is jouw held(in) (en waarom)? Ik heb geen helden of fans. Ik kijk op naar mensen die gepassioneerd bezig zijn met hun job of hun hobby, en die hun enthousiasme kunnen overbrengen op anderen. Daarom ben ik ook actief op de internationale professionele CAD-communities. Volgens de GrabCAD-ranking ben ik nummer 22 uit 3,5 miljoen leden wereldwijd, met meer dan 73.500 downloads van mijn CAD-modellen. Op enthousiasme staat geen leeftijd. Daarom kan ik het ook appreciëren dat PXL mij als 60-plusser de kans geeft om het expertisecentrum PXL Bouw en Energie verder uit te bouwen en te profileren als een state-of-the-art kenniscentrum in nieuwe technologieën die de toekomst gaan bepalen in de bouwsector.

Jouw menu-tip voor PXL-Catering? Ik eet graag en ik eet graag veel… Mijn echtgenote weet dat en maakt iedere dag een lekker lunchpakket met veel verse groenten en vis voor me klaar. De broodjes zijn zelf gebakken. ’s Zomers komen de salade en tomaten uit onze eigen biologische tuin. Via deze weg hartelijk dank aan Linda, mijn echtgenote, voor de volharding om iedere dag een lekker lunchpakket te maken. Het gebeurt soms dat ik ook gebruikmaak van de PXL-catering. Dan kies ik meestal voor een lekkere pastaschotel. PXL-catering betekent voor mij: vriendelijke bediening, veel keuze en lekker eten.

Contact: adrien.buteneers@pxl.be / +32 11 77 54 18

Lees ook:

Bouwen in Vlaanderen: het kan nog veel efficiënter

Betonstop in 2040? Vijf uitdagingen voor Vlaanderen

Bouwwerf zkt drone

Nieuwe Bouwcampus als grote proeftuin

Aanbevolen berichten