PXL-studenten openen X-Store in Hasselt

door Hermien Raedts
883 views
De studenten van PXL-Business baten een week lang de X-Store uit in Hasselt.

Van fris lentebier tot inklapbare kapstok: PXL-studenten verkopen het nog tot 20 mei in hun eigen X-Store in Hasselt. Die pop-upstore is er dankzij de ondersteuning van het Europees Sociaal Fonds en in samenwerking met projectpartners PMO en het Sociaal Fonds 201.

Van 13 tot 20 mei is Hasselt een pop-upstore rijker, in de Kapelstraat 7. De X-store is een uniek pop-upstoreconcept, tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen onderzoekers en lectoren om de competenties van studenten te versterken.

Voor de invulling zorgen studenten Bedrijfsmanagement van Hogeschool PXL. ‘Voor onze hogeschool is de X-store een primeur en ik heb altijd gedroomd van mijn eigen winkel in de stad’, aldus een trotse algemeen directeur Ben Lambrechts.      

Rik Dehollogne, Schepen voor Economie en Centrummanagement in Hasselt: ‘Als ondernemende stad vinden we student-ondernemerschap erg belangrijk. Sinds 2017 stimuleert de stad Hasselt samen met PXL en de andere Limburgse hogeronderwijsinstellingen ondernemerschap bij studenten via het project Pitch Please. We zijn erg blij om nu de X-store van de PXL-studenten te ontvangen in onze stad. Via de pop-up krijgen studenten de kans hun projecten te tonen aan het grote publiek en kunnen ze hun ondernemerschapstalenten verder ontwikkelen, een ideale leerschool dus. We zijn ervan overtuigd dat dergelijke initiatieven zorgen voor een nieuwe generatie ambitieuze ondernemers die we ooit definitief mogen verwelkomen in onze stad.’

De studenten van Vestimenta stellen een inklapbare kleerhanger voor.

Waarom is deze X-store uniek?

De X-store is geënt op drie belangrijke pijlers:

 • Alle producten die in de winkel te koop worden aangeboden, werden door verschillende student-ondernemers zelf bedacht, uitgewerkt en zelfs geproduceerd. Ondernemerschap in het kwadraat dus.
 • Vandaag de dag staat duurzaamheid cruciaal en dus worden alle aangeboden producten met duurzaamheid in het achterhoofd geproduceerd. Bestaande producten worden gerecycleerd, en de productieprocessen houden zo veel mogelijk rekening met milieuvriendelijkheid.
 • Aangezien fysiek en online winkelen hand in hand gaan, ontwikkelden studenten PXL-Marketing zelf ook websites en webshops voor de student-ondernemers.

‘De combinatie van deze drie pijlers en de samenwerking tussen studenten van diverse opleidingen die elk hun eigen competenties toevoegen, maakt deze X-store zo uniek’, aldus Dennis Marien en Hermien Raedts, projectleiders van X-store en onderzoekers van expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen.

Waarom een zoveelste pop-upstore?

Pop-upstores zijn ondertussen een bekend fenomeen. Via tijdelijk ingeplande winkels laat een pop-upstore ondernemers toe om de verkoop van bijvoorbeeld een nieuw product binnen een bestaande lijn uit te testen zonder al te veel risico. ‘PXL speelde al langer met het idee om studenten pop-ups in te richten. Met ondersteuning door het Europees Sociaal Fonds en in samenwerking met onze projectpartners PMO en het Sociaal Fonds 201 kunnen nu de grote ambities waargemaakt worden’, zo licht Francis Vos, departementshoofd PXL-Business toe. 

Door middel van de X-store wil PXL-Business ondernemerschap bij studenten stimuleren en dit koppelen aan competenties zoals veerkracht, leervermogen, commercieel inzicht en flexibiliteit.  Uit een recente studie van PXL-Research en PMO bleek dat dit cruciale competenties zijn in de retailsector om te kunnen overleven in een sector die erg onder druk staat door de online giganten. ‘We zouden deze vaardigheden ook kunnen aanleren in een standaard klaslokaal’, zegt Maarten Thiry, PXL-opleidingshoofd Marketing, ‘maar we zijn er rotsvast van overtuigd dat studenten onderdompelen in de ‘echte wereld’ veel meer impact maakt. Ook ontstaan er erg interessante samenwerkingsmodaliteiten over alle PXL-opleidingen heen. We zien deze X-store écht als een living lab.’

Welke studentenprojecten vind je in de X-store?

 1. Somethin: unieke placemats vervaardigd uit natuursteen
 2. Rapproche: armbandjes waarmee je je gevoelens kan uiten
 3. Eneca: prachtige vazen die een hernieuwd leven ingeblazen krijgen
 4. Flame fame: ambachtelijk geproduceerde kaarsen
 5. Sabun: ambachtelijk geproduceerde zeep
 6. Vestimenta: een unieke inklapbare kapstok
 7. Ambrosia: een fris lentebier
 8. Restain: herbruikbare keukenrol

De X-store is open van zaterdag 13 tot en met 20 mei 2023. Place to be: Kapelstraat 7, 3500 Hasselt.

Contact: hermien.raedts@pxl.be

Aanbevolen berichten