Kom van dat (PXL-)dak af

door Adrien Buteneers
1,8K views
Het dak van de PXL-Tech-campus in Diepenbeek.

Les 1: wil je niet van je dak vallen, blijf er dan zo veel mogelijk af en laat technologie haar werk doen. Zoals op PXL, waar ze met drones alles op hun dak monitoren en inspecteren: van weerstation over windturbine en zonnepanelen tot groendak en slimme bijenkorf.

PXL Bouw en Energie aan het woord in Gent.

Hoe kun je met nieuwe technologieën op een snelle manier je dak onderzoeken? En hoe verzamel je op dat dak onderzoeksgegevens die je helpen je gebouw duurzamer en energie-efficiënter te maken? Op die vragen biedt Hogeschool PXL een zesledig antwoord. Een antwoord dat Arie Buteneers en Wesley Ceulemans (beiden PXL Bouw en Energie) onlangs ook uitgebreid toelichtten tijdens een lezing voor het kenniscentrum ‘De 5de gevel’ in Gent.

1. Inspectievluchten met GPS-gestuurde drones

Het dak van de PXL-Tech-campus in Diepenbeek wordt geregeld geïnspecteerd met GPS-gestuurde drones. Op die manier kunnen makkelijk en snel onregelmatigheden opgemerkt worden. Zoals onlangs, toen tijdens een inspectie bleek dat er nog gereedschap van een montage op het dak was blijven liggen…

2. 3D-scanning van dak

Een 3D-scan van het PXL-Tech-dak.

Een andere, vooralsnog minder bekende techniek, is 3D-scanning. Afgelopen kerstvakantie ging onder begeleiding van de gespecialiseerde firma N² ‘t kwadraat het volledige PXL-Tech-gebouw van kop tot teen onder de 3D-scanner, een methode waarbij alle punten in de omgeving die zichtbaar zijn voor het scanapparaat opgemeten worden en in één gigantische puntenwolk terechtkomen. Door dat te doen, kan een virtueel BIM-model (building information model) opgebouwd worden dat zijn nut bewijst bij toekomstige verbouwingen en herinrichtingen. Alle bouwinformatie – afmetingen, materialen, toevoeren enz. – wordt daarbij minutieus verzameld in één digitaal model.

3. Weerstation

Geen betere plaats dan een dak om een weerstation te plaatsen. Ook op het dak van PXL-Tech staat er eentje en dat houdt onder meer temperatuur, luchtdruk, relatieve luchtvochtigheid, windrichting en –snelheid, regenval en zonnestraling bij. Wil je die gegevens voor Diepenbeek? Eén (web)adres.

Een weerstation op het dak van PXL-Tech houdt heel wat weergegevens bij.

4. Windturbine en zonnepanelen

Ook aanwezig op het dak: een speciaal type windturbine – een verticaleaswindturbine, in 2014 geschonken door het bedrijf Vert-energie – en zonnepanelen. Ook die energieprestaties worden, samen met het gas-, elektriciteits- en waterverbruik van de PXL-Tech-campus, gemonitord en bijgehouden. Een overzicht vind je hier. Doel is van PXL-Tech een duurzame campus te maken. De campus is daarbij een ‘living lab’ waar technologiestudenten (onder begeleiding) nieuwe duurzame technieken leren implementeren.

Een verticaleaswindturbine op het PXL-Tech-dak.

5. Groendak

Een extensief groendak, aangelegd door PXL-studenten groenmanagement, met financiële steun van de provincie Limburg.

Ook passend in diezelfde, duurzame visie is het extensieve groendak op de PXL-Tech-campus, aangelegd in 2015 met steun van de provincie Limburg. Een groendak is goed voor de biodiversiteit, want de planten op het dak trekken dieren aan. Ook dat groendak wordt op geregelde tijdstippen met de GPS-gestuurde drones geïnspecteerd.

Vanaf september 2017 start PXL een speerpuntonderzoeksproject naar de biologische en bouwtechnische randvoorwaarden voor streekgebonden natuurdaken, een samenwerking tussen PXL Bouw en Energie en PXL Bio-Research.

6. Slimme bijenkorf

Last but not least: ook op het dak van onze campus in Hasselt is slimme technologie niet ver weg. Imker en PXL-lector/onderzoeker Tom Schuyten (PXL Smart ICT) installeerde er in het voorjaar van 2016 de smart beehive, een slimme bijenkorf die ervoor zorgt dat de imker zijn bijenpopulatie vanop afstand kan opvolgen. Parameters zoals temperatuur, vochtigheid, gewicht en geluid worden bijgehouden en geanalyseerd, waardoor de bijenkolonie het jaar rond gemonitord kan worden. De nabijheid van het Kapermolenpark en de Japanse Tuin leveren daarbij de ideale flora voor de bijen.

Conclusie: wil je weten wat er op je dak leeft en beweegt, gebruik dan de technologieën die momenteel voorhanden zijn. En kruip er voor de rest alleen nog maar op om te genieten, van groendak, bijen, zon en windje…

Meer info:

Arie Buteneers, onderzoekshoofd expertisecentrum PXL Bouw en Energie research@pxl.be – +32 11 77 54 18

Arie Buteneers en Wesley Ceulemans (beiden PXL-Bouw en Energie) gaven op 15 maart 2017 een lezing over de monitoring van (en op) daken voor het kenniscentrum ‘De 5de gevel’ in Gent. Een kort verslagje daarvan vind je hier.

Lees ook:

Lees ook:

Bouwen in Vlaanderen: het kan nog veel efficiënter

Betonstop in 2040? Vijf uitdagingen voor Vlaanderen

Bouwwerf zkt drone

Nieuwe Bouwcampus als grote proeftuin

PXL-Tech-campus van kop tot teen onder 3D-scanner

PXL-Tech stelt duurzaamheidsrapport voor

Onderzoeker van de maand (8): Arie Buteneers

Aanbevolen berichten